פסיכולוגיה
של התמודדות

הקשר בין הורות וחינוך ילדים לפשיעה

ענת צוות האתר
ענת צוות האתר

ענת, חוקרת, ידועה בתור כזו שחופרת לעומק עד שמוצאת את אשר על ליבה ובכיסה

בימים שבהם הילדים מבלים זמן רב יותר במסגרות חינוכיות נשאלת השאלה, האם ועד כמה יש לחינוך ההורים, התנהלות ההורים ומצבם המשפחתי והכלכלי השפעה על פשיעת ילדיהם? מאמר זה ינסה לענות על שאלות אלה.

לחינוך ההורים יש השפעה רבה על מניעת אלימות מצד ילדיהם. דוגמא טובה מאוד להשפעת ההורים על התנהגות ילדיהם יש בישראל והיא הרצון הרב שיש למשרד החינוך, בשיתוף עם משרדי ממשלה אחרים, לערב את ההורים בטיפול בגל האלימות שהתפשט בשנים האחרונות בבתי הספר. אחת הדרכים שבהן מערכת החינוך משתפת את ההורים במניעת אלימות היא באמצעות תכניות העשרה שבהן ניתנים כלים להורים להתמודד עם ילדיהם, כך שההורים יוכל לצמצם את ההתנהגות האלימה של ילדם.

אחת התכניות המעניינות היא תכנית של המשרד לביטחון פנים ושמה הוא: מודל להעצמת הורים בנושא אלימות בבתי ספר. במסגרת תכנית זו ניתן להורים, שלעתים מרגישים חסרי אונים מול הילדים, ארגז כלים שאיתו הם יוכלו להתמודד עם ילדם וכך להפסיק את האלימות של הילד, אלימות שבהמשך עלולה להידרדר לעבריינות.

בנוסף, ישנם הרבה מומחים פרטיים ששמו לעצמם למטרה לעזור להורים בחינוך ילדיהם והם נותנים ידע רב והכוונה כיצד לחנך ילדים ללא אלימות באווירה של משמעת וסמכות ודחיית סיפוקים.

לא רק לחינוך ההורים יד השפעה על עבריינות הילדים. מבנה המשפחה, סביבה רגועה שבה גדל הילד, הרמה הסוציו אקונומית, רמת ההשכלה ועבריינות של ההורים, לכל אלה יש השפעה גדולה על הסיכוי של הילד להידרדר לפשיעה.

מחקרים בארה"ב הראו שילדים ללא אב נעצרו פי 3 מילדים עם שני הורים. ילדים שהאב עזב את הבית כשהיו בין הגילאים 14-10 נעצרו פי שניים מילדים עם שני הורים. המחקרים גם מראים שהקשר בין ילד בגיל הרך לבין אימו חשוב מאוד להתפתחות הרגשית של הילד. ילד ללא קשר אימהי חסר התפתחות רגשית, דבר המעלה את הסיכוי של הילד לפתח התנהגות עבריינית.

 

ילדים להורים שרבים כל הזמן והבית לא שקט ונעים לשהייה

ילדים להורים שרבים כל הזמן והבית לא שקט ונעים לשהייה בו וילדים שהוריהם שנמצאים בתהליכי גירושין נמצאים בסיכון גבוה להיהפך לעבריינים, הן עם הילדים חוו את הגירושין בגיל צעיר והן אם הם חוו את הגירושין בגיל ההתבגרות.

ילדים להורים עניים ועבריינים גם נוטים לפשיעה יותר מאחרים. בהקשר זה ראוי לציין כי מחקרים בקרב הציבור החרדי מגלים כי הורים דלים באמצעים אשר נותנים לילדיהם את התחושה שהם שמחים בחלקם – מקטינים משמעותית את הסיכוי לפשיעה בקרב ילדיהם.

 

מסקנת המאמר היא ברורה

לחינוך ההורים ולהתנהלות ההורים בחייהם האישיים יש השפעה גדולה מאוד על הסיכוי של ילדיהם להיות עבריינים. ככל שההורים מעורבים יותר בחינוך ילדיהם לערכים טובים, יש להורים יחסים טובים ביניהם, הם נותנים לילדיהם את התחושה של "שמחים בחלקם" והם נשמרים מעבריינות, כך הסיכוי של ילדם להיות עבריין קטן.  תזכרו שאתם יכולים להשפיע מאוד לטוב על ילדכם.

 

מאמרים חשובים נוספים:

התגברות על דיכאון לאחר לידה

התמודדות עם דיכאון

פייסבוק
לינקדאין
ווטסאפ
כתבות נוספות שיעניינו אותך

תפריט נגישות