פסיכולוגיה
של התמודדות

התמודדות – פסיכולוגיה של התמודדות

ענת צוות האתר
ענת צוות האתר

ענת, חוקרת, ידועה בתור כזו שחופרת לעומק עד שמוצאת את אשר על ליבה ובכיסה

אנשים רבים חווים תסכולים מזדמנים הנובעים מבעיות וקשיים. הם מצליחים נהדר בתחומים מסוימים בחיים, ובכל זאת, עדיין סובלים מבעיות עימן אינם מסוגלים להתמודד. בנוסף, הם חסרים את הגישה לאנשי מקצוע מתאימים שיכולים לסייע להם להתמודד עם בעיות אלו. ובכן, אתר זה הוקם על מנת להסביר מדוע תהליך ההתמודדות אינו צריך להיות כה קשה.

הבעיות המורכבות ביותר בחיים ניתנות לפתרון

פסיכולוג שואל שאלות מורכבות, היות ובעיות רבות כרוכות בתשובות מורכבות לשאלות קשות. אם ההתמודדות הייתה קלה, אדם היה פותר את בעיותיו טרם הצורך בהתייעצות עם איש מקצוע. מסיבה זו, פסיכולוג קליני מבסס את גישת הטיפול שלו על מחקרים שענו על שאלות שמעולם לא נפתרו. המטופל לומד להתמודד עם בעיותיו מבלי להילחם עם מצבים אותם אינו מסוגל לפתור. עקביות בטיפול מובילה להתמודדות נכונה ויעילה.

פסיכולוגים רבים מלמדים את המטופלים להתמודד עם אתגרים בכל תחומי החיים. השימוש בכלים הניתנים בטיפול מאפשרים התמודדות עם פתרון בעיות רבות ומורכבות ביותר. ניתן ללמוד כיצד לחשוב, כיצד לגשת לבעיות מורכבות, וכצד להתמודד באופן הטוב ביותר.

שיטות התמודדות עם בעיות מורכבות ועם התסכול הנלווה אליהן

השלב הראשון בהתמודדות עם בעיות מורכבות הוא קבלת והבנת חשיבותן. הפסיכולוג מלמד את המטופל לא לשחק עם בעיותיו, אלא לגשת אליהן בצורה מבריקה. רגעים של השגת תובנות נובעים כמעט תמיד ממוחות המעובדים על ידי תקופות ארוכות שת תסכול, אך ללא תסכול, הרעיונות המבריקים האלו לעולם לא יתעוררו.

עשה משהו

כן. הבעיה מורכבת. כן, אין לך מושג מה לעשות כדי לפתור אותה. בשלב מסוים עליך להפסיק לחשוב ולהתחיל לנסות דברים. רובם לא יעבדו. קבל את העובדה שמאמציך עשויים להיות לשווא. אך קיים סיכוי שאחד הרעיונות שלך יפגע במשהו, וגם אם לא, המאמץ עשוי להכין את דעתך לקראת הרעיון המנצח בבוא העת.

המפתח לטיפול פסיכולוגי מוצלח הוא ניסוי שפע סגנונות וגישות שונים בהם ניתן להשתמש. אחד מהם יוביל לתובנה הסופית, אך בדרך יש לנסות שימוש בכלים רבים. מה שחשוב יותר הוא שהטיפול מכין את המטופל לפגוע סוף סוף ברעיון המנצח, ולגרום לו להיות בטוח מספיק בעצמו על מנת ליישם את הכלים הנלמדים בחיי היומיום שלו.

פשט את הבעיה. נסה התמודדות בשלבים המאופיינים בצעדים קטנים המתאימים למקרים מיוחדים. הסר מגבלות, או סייג אותן. הגדר את הבעיה בפשטות, ואז הגבר את רמת ההתמודדות ברגע שאתה לומד להתמודד עם בעיה פשוטה.

יצירת רושם ראשוני מצוין

כל שדרוש הוא מבט מהיר, אולי של שלוש שניות, כדי שמישהו יעריך אותך בעת המפגש הראשוני. בזמן קצר זה, האדם האחר מחווה דעתו אודותיך בהתבסס על המראה שלך, שפת הגוף שלך, התנהגותך, גינוניך והדרך בה אתה לבוש.

עם כל מפגש חדש, אתה מוערך מחדש, ובכל זאת, הרושם הראשון עדיין קובע, וכמעט בלתי אפשרי לשנותו או לבטלו, מה שהופך את המפגשים הראשונים האלו לחשובים ביותר, שכן הם אלו שנותנים את הטון לכל מערכות היחסים. אז בין אם מדובר בקריירה או בחיים חברתיים, חשוב לדעת כיצד ליצור רושם ראשוני טוב. מאמר זה מספק מספר עצות שימושיות ליצירת רושם ראשוני מיטבי.

הצג את עצמך כראוי

מראה פיזי טוב הוא מהותי. אך אדם איתו נפגשים בפעם הראשונה, אינו מכיר אותך עדיין, והמראה שלך הוא בדרך כלל הרמז הראשון אותו הוא מקבל לגביך. אך זה בהחלט לא אומר שאתה צריך להיראות כמו דוגמן כדי ליצור רושם ראשוני חזק וחיובי.

לפגישות עסקיות וחברתיות, הלבוש ההולם משתנה בהתאם לתרבות המקומית, כך שיש להכיר את המסורות והנורמות לפני בחירת הלבוש למפגש. ומה לגבי הטיפוח? מראה נקי ומסודר מתאים לרוב המפגשים העסקיים והחברתיים. תספורת טובה או גילוח, בגדים נקיים ומסודרים, איפור נקי ומסודר, מסייעים להרגשה מטופחת מתאימה ו"חלקה".

שפת גוף וביטחון עצמי

כשזה מגיע לקבלת הרושם הראשוני, שפת גוף, כמו גם מראה חיצוני , משדרת הרבה יותר ממילים. יש להשתמש בשפת הגוף כדי להקרין ביטחון עצמי מתאים. יציבות נכונה, חיוך כמובן, יצירת קשר עין, וברכה עם לחיצת יד חזקה. כל אלו יסייעו להקרנת ביטחון עצמי, ויעודדו תחושה טובה ונוחה יותר.

כמעט כל אדם חש מעט עצבנות כשהוא נפגש עם אדם אחר בפעם הראשונה, מה שעלול להוביל להרגלים עצבניים או הזעה בכפות הידיים. מומלץ להיות מודע להרגלי העצבנות, ולנסות לשמור על מתינות. שליטה בעצבנות או צחוק עצבני תסייע לביטחון ותגרום לאדם האחר לחוש בנוח. גם נושא דימוי עצמי מאוד חשוב. ככל שתחשוב טוב על עצמך כך יש סיכוי שהסביבה תחוש בכך.

להגיע בזמן בפגישה ראשונה, האדם האחר אינו מעונין ב"תירוץ טוב" לאיחור. מומלץ להגיע מספר דקות קודם, ולאפשר גמישות לעיכובים אפשריים בתנועה או טעות בדרך. הגעה מוקדמת טובה בהרבה מהגעה באיחור, ומשמעותית ליצירת רושם ראשוני חיובי.

נינוחות אם אתה חש שלא בנוח ו"על הקצה", זה עלול לגרום לאדם האחר לחוש שלא בנוח, וזוהי דרך בטוחה ליצור את הרושם הלא נכון. אם אתה רגוע ובטוח בעצמך, כך ירגיש גם האדם השני יותר בנוח, וכך נבנה בסיס מוצק להכנת רושם ראשוני טוב.

אינדיבידואליות החדשות הטובות הן שבדרך כלל ניתן ליצור רושם ראשוני טוב ללא התאמה מוחלטת או איבוד האינדיבידואליות. על מנת ליצור רושם ראשוני טוב, יש "להתאים" במידה מסוימת, אך ההתאמה האישית יכולה להתאים לכל מצב. אם הסביבה העסקית, יש ללבוש לבוש עסקי מתאים. אם מדובר באירוע חברתי רשמי, יש ללבוש לבוש ערב מתאים, ולבטא את האינדיבידואליות כראוי בהקשר זה.

חיוך מנצח כמאמר הפתגם: "חייך, והעולם יחייך אליך". אז אין כמו חיוך כדי ליצור רושם ראשוני טוב. חיוך חם ובטוח מקל על האווירה. אך אין להגזים איתו. אנשים שלוקחים המלצה זו רחוק מידי, עשויים להיראות מתחסדים.

גישה חיוביותהגישה האישית, האינדיבידואלית מתבטאת בכל דבר שאתה עושה. לכן יש לאמץ גישה חיובית, גם לנוכח ביקורת או במקרה של עצבנות. מומלץ ללמוד מהמפגש ולתרום לו כראוי, תוך שמירה על גישה אופטימית וחיוך.

אדיבות וקשבלמותר לציין כי נימוסים טובים והתנהגות קשובה ואדיבה מסייעים ליצירת רושם ראשוני טוב. למעשה, התנהגות שלא משקפת ערכים אלו עלולה להרוס את הסיכוי ליצירת הרושם הראשוני הנכון, לכן מומלץ להתנהג באופן הטוב ביותר שניתן. התנהגות נאותה מומלצת לדוגמא היא כיבוי או השתקת הטלפון הנייד. כאשר אדם משוחח בטלפון עם מישהו אחר במהלך מפגש עסקי או חברתי, הוא יוצר רושם ראשוני שגוי. למכר החדש מגיע מלוא מאת האחוזים של תשומת הלב.

לקריאה נוספת:

אתר אוניברסיטת אוסטין טקסס – בתקופה שבה המדיה החברתית, אשר כוללת תצלומים אישיים רבים, שולטת חשוב להבין את ההשלכות של התצלומים האלו על החיים החברתיים והמקצועיים של הפרט ואת לאור השפעתם על קביעת הרושם הראשוני .

אתר המכללה למינהל המסלול האקדמי – רושם ראשוני וטיפים לריאיון עבודה מוצלח.

אתר אוניברסיטת פרינסטון – לימדו אותנו לא לשפוט ספר על פי העטיפה שלו, אך כאשר אנו רואים פנים חדשות המוח שלנו מחליט תוך עשירית שניה האם אותו אדם אטרקטיבי ואמין בתוך עשירית שניה בהתאם למחקר שנערך באוניברסיטת פרינסטון.

התמודדות עם אנשים קשים

יש אנשים שמשקיעים מאמצים מרובים בהתנהגות קשה. אדם קשה מטפח את יכולת ההתגרות שלו לצורת ביטוי אמנותית. המסר הבסיסי אותו הוא משגר לסביבה לעיתים קרובות הוא: "אם לא תסכים איתי ותלך איתי, אתה תצטער על זה."

כשאדם מנסה להפחיד או לתמרן, הוא נוקט בהתנהגות בלתי צפויה, ומבצע פעולות אקראיות אשר לכאורה מתקבלות כרעם ביום בהיר. כך, למשל, דיקטטור מקפיד שאנשיו יהיו מפוחדים. התנהגות בלתי יציבה היא נשק רב עוצמה, משום שהיא נוגדת את החיזוי המדויק, ולעיתים קרובות, היא מפתיעה אפילו את האדם המייצר אותה.

פעולות בלתי צפויות משרתות את מטרתם של גזלנים פוטנציאליים ואנשים הנמנעים מאחריות. התנהגות זו נתפסת כלא הגיונית, אבל חוסר ההיגיון הוא שמפעיל התנהגות זו. זה לא אומר שמעשים הפכפכים הם תמיד עוינים ואגרסיביים.

אדם קשה יכול באותה קלות להיות חרד. התנהגות בלי צפויה היא מטעה, בדיוק כפי שלא מודע עשוי להפוך למודע. אם התנהגות כזו מגיעה מבוס או בן זוג, קיימות כמה אפשרויות פעולה בהן ניתן לנקוט, למרות שהאגו מבקש להגן על עצמו, אך השכל הישר מבקש להימנע מויכוחים מיותרים.

המעגלים העצביים של הגוף מציידים את האדם לקפוץ מיד לעמדת הגנה, ולהגיב לעוול באופן אוטומטי, על מנת שלא לחוות תבוסה מחפירה, וזה בדיוק הענין: תגובה אוטומטית מגיעה לפני חשיבה. תגובה רגשית עוקפת דיון מושכל.

אדם רציונאלי אינו נקלע לוויכוח עם אדם אקראי ברחוב. אך אם אדם נתקל באדם אחר, חוסם את דרכו או מבקש להטרידו, הנטייה המיידית היא לקפוא, להילחם או לברוח. בדומה לכך, התגובה המיידית לעלבונות או עקיצות מנטיפולטיביות מילוליות של אדם קשה היא לעיתים קרובות להילחם בחזרה. התגובה המיידית היא: "אני לא יכול לסבול את ההתנהגות המטורפת והמעליבה הזאת".


אנשים קופצים מהר מידי לעמדת הגנה, כאשר הם נעלבים. הם עושים זאת כי הם דואגים למעמדם. התמקדות זו היא עמדה הגיונית של יציאה מנקודת מבט של שליטה וכוח. הצורך לשמור על המעמד דוחף אדם לזעום ולאבד את המיקוד לגבי מטרות גדולות יותר, כמו שמירה על מקום עבודה או בן זוג.

אנשים רוצים להוכיח שהם צודקים, אבל עושים זאת בכעס ובכך מעכבים את מטרותיהם העיקריות. דומיננטיות עקבית היא טובה, אבל אינה הכרחית. זה לא אומר שלכל אחד יש את הדחף המיידי להשתלח מתוך הגנה עצמית. חלק האנשים קופאים כאשר הם מתעמתים עם ביקורת. שיתוק זמני בתגובה לאיום פיסי, אולי שמר פעם אדם בחיים, אך קפאון לנוכח מתקפה מילולית לא יסייע לשינוי המצב.

לפעמים התייעצות עם פסיכולוג קליני או פסיכיאטר יכולים להקל על ההחלטות האלה במיוחד דרך טיפול קוגניטיבי התנהגותי.

כדי להתמודד עם אדם קשה, צריך ללמוד את פילוסופיות האוטומטיות של ההגנה, כגון "לא יתייחסו אלי ככה, אני לא אתן לך להתחמק מזה" ו"המוניטין שלי יפגם אם אכשל". תגובה אוטומטית למלכודת שנקבעה על ידי אנשים קשים קלה יותר אם אדם מודע לפגיעות שלו.

עדיף להקפיא תגובות אוטומטיות ולסרב להיות חלק מקרב אליו אדם נקלע שלא במתכוון. כמובן שחשוב שאדם יעמוד על שלו, אבל ניתן לעשות זאת מבלי לצאת מנקודת הנחה שאדם נמצא מעל לביקורת בכל מחיר. המטרות ארוכות הטווח צריכות להיות: חיסכון בזמן, אנרגיה, טרחה ואפילו כנות עצמית.

פייסבוק
לינקדאין
ווטסאפ
כתבות נוספות שיעניינו אותך

תפריט נגישות